Make your own free website on Tripod.com

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RAVNE
Koroška cesta 13, 2390 Ravne na Koroškem
tel. (02) 821 53 36, fax (02) 821 53 37

_____________________
Informacije o društvu
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
 120 let
 Zadnjih 20 let
 Vodstvo danes
 Vozni park
_____________________
Dogodki
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
 Tekmovalnja
 Maldina
 Foto album
_____________________
Nekaj iz zgodovine
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
 Vodilni gasilci
 Večji požari
 Pomembne letnice
 Zanimivosti
_____________________
Spletni naslovi
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
 Povezave
_____________________
Elektronska pošta
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
 pgd-ravne@siol.net

_____________________
Zadnje spremembe:
09. marec 2005

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯


P.G.D. Ravne je bilo ustanovljeno leta 1878 po velikem požaru v Guštanju - takratnih Ravnah. Društvo je ob ustanovitvi štelo 20 članov. Skozi vseh 120 let je delovalo zelo aktivno in v težkih razmerah zagotavljalo stalno požarno varnost kraja. Člani društva so sodelovali na številnih požarih in raznih nesrečah ter vedno učinkovito pomagali varovati imetja, včasih tudi življenja ljudi (krajanov). Ob primarnem gasilskem poslanstvu so za kraj in krajane vedno opravljani razne akcije pomoči in razne druge aktivnosti ter dela. Kljub težkim razmeram se je društvo razvijalo v kvalitetnem in kvantitetnem smislu. Tudi opremljenost se nenehno izboljšuje, čeprav je le malokdaj na želenem nivoju. 

Danes društvo šteje skoraj 200 članov, članic in mladine. Društvo je danes zelo aktivno na vseh področjih in tudi v kraju skoraj ne mine kakšna večja prireditev, da ne bi bili vključeni tudi gasilci. Številnim uspehom skozi vso obdobje delovanja se pridružujejo najnovejši. V letu 1997 so člani "B" tekmovalne desetine na gasilski olimpiadi na Danskem dosegli zlato odličje. V letu 1998 pa jim je na tekmovanju v Novem Mestu le za las ušel naslov državnih prvakov.

Sicer pa je v letu 1998 bilo največ pozornosti namenjenih praznovanju 120 letnice društva. Praznovanje je potekalo 6.9.1998, aktivnosti v počastitev 120 letnice pa so potekale ves teden pred praznovanjem. Ta dan je bila velika parada in proslava. Ob tej priložnosti smo dobili tudi nov gasilski avtomobil G.V.C. 16/15-MAN, razvili pa smo tudi nov mladinski prapor. Posebej pomembna prereditev pa  je bila 14. srečanje gasilskih pevskih zborov Slovenije. Vse aktivnosti so zelo dobro uspele.

Društvo pa tudi po 120 letnici deluje z enakim elanom kot do sedaj. Veliko stvari še moramo postoriti in vedno novi izzivi "gasilske stroke" so pred nami. Do sedaj smo bili vedno uspešni v reševanju vseh problemov z izjemo velike krivice, ki je je naše društvo deležno v zadnjih letih. Pred leti so nam takratni lokalni politični veljaki in nekateri njim podobni funkcionarji s pretvezo in prevaro odvzeli gasilski dom. Lastnina doma še do danes ni bila vrnjena našemu društvu. Očitno je, da tudi današnjim lokalnim političnim veljakom ustreza takšno stanje. Siti smo že nenehnih obljub za rešitev tega stanja, ki so jim obvezno dodani tudi pogoji, ki jih društvo za ugodno rešitev zadeve mora izpolniti. A še vedno se na koncu izkaže, da nas le "vlečejo za nos". Kljub vsemu trdno verjamemo, da bo tudi tej zadevi nekoč prišel kraj. A tudi takšne krivice ne morejo pokvariti vneme pri našem gasilskem udejstvovanju in naše društvo hiti novim uspehom nasproti !

clani-2.jpg (118520 bytes)

Člani PGD Ravne v jubilejnem letu 1998; sedijo z leve: Karel Kučej, Hinko Papež, Peter Ofič, Franc Krauzer, Ignac Kerbev, Jože Klemen, Vlado Pirtovšek, Karel Štekel, Ivan Kamnik, Lojze Čeh, Anton Herga, Jože Horjak, Niko Robin, Franc Marolt, Anton Bertalanič, Ivan Žunko, Aleksander Hočevar, Franc I. Turjak, Ljubo Oder, Ivan Osovnikar, Jože Zagernik, Dušan Brankovič; stojijo v drugi vrsti z leve: Jože Verdinek, Marjan Rajh, Maja Miler, Nataša Kolar, Jožica Herga, Sabina Šnajder, Bojana Zagernik, Marija Petrič, Majda Kučej, Janko Osojnik, Gabriela Kornišek, Srečko Felker, Zdenka Leskovšek, Feliks Petrič, Tonka Petrič, Leon Petrič, Franc Hižak, Stanko Jelen, Stanko Herga, Dominik Gorenšek, Boštjan Čeh, Andrej Vaserfal, Titos Škratek; v zadnji vrsti z leve: Marko Petrič, Ignac Plivnik, Karol Kotnik, Jože Kuzma, Marjan Levičar, Jože Leskovšek, Dušan Orešnik, Iztok Verdinek, Matjaž Herga, Janez Vrhnjak, Boris Krevh, Ivan Petrič, Franc Šmid, Janko Tomc, Jože Mesner, Roman Vališer; čepijo z leve: Matej Žunko, Bojan Ekart, Florjan Ovčar, Uroš Vinšek, Andrej Petrič, Andrej Lukman, Saša Lukman, David Zagernik, Branko Štruc, Matjaž Mesarič, Marko Kolar, Andrej Kranjc, David Verdinek, Uroš Herga, Alen Tandler, Matej Kolar, Tatjana Mesarič

120-2-2.jpg (82748 bytes)
Svečani prevzem mladinskega prapora na proslavi ob 120 letnici društva
120-3-2.jpg (79392 bytes)
Slavnostna tribuna ob 120 letnici
120-1-2.jpg (72312 bytes)
Predaja ključev novega vozila MAN (župan občine Ravne-Prevalje Maksimiljan Večko ter poveljnik društva Jože Zagernik)

 

  ____________________________________________
Copyright © 1998-2005 P.G.D. Ravne na Koroškem
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯